Kreativne tehnike bojanja

Šablone – uvijek na rubu

Alternativu šarenoj tapeti s uzorcima predstavlja bojenje uz pomoć šablona. Šablone možete prema omiljenom uzorku, koji možete pronaći u časopisu ili dječjoj bojanki, izraditi i sami, a možete ih i kupiti. Ako šablonu namjeravate izraditi sami, najbolji je materijal tvrd, premazan karton u kojem skalpelom izrežete uzorak.

Sami izradite šablonu

Kod zahtjevnih oblika morate zadržati sitne prečke koje će unutrašnje dijelove držati na mjestu. Te prečke kod kartonskih šablona ne smiju biti pretanke jer se mogu slomiti. Budući da je karton osjetljiv na vlagu, s vremenom se počne borati, stoga je preporučljivo izraditi više jednakih šablona.

Druga je mogućnost uporaba već gotovih šablona koje možete dobiti u specijaliziranim trgovinama. Možete pronaći velik broj različitih šablona, s cvjetnim uzorkom, životinjama ili ornamentima. Osim toga, gotove šablone imaju i jednu važnu prednost – izrađene su od otporne umjetne mase.

Kao i kod ostalih tehnika bojenja, i ovdje trebate pripremiti čistu podlogu. Hoće li ona biti svijetla ili tamna, stvar je osobnog ukusa. Za rezultat je važno samo to da podloga i uzorak tvore dobar kontrast.

Uz pomoć samoljepive trake pričvrstite šablonu na suhu pozadinu, a potom mekim okruglim kistom pažljivo nanesite boju na rubove šablone. Pazite na to da uvijek nanosite boju u smjeru prema sredini šablone jer ćete tako spriječiti ulaženje boje pod njezine rubove. Uzorke možete obojiti i s više boja. Tko posjeduje umjetničku žicu i ima dovoljno vremena, može se odlučiti za boje koje se prelijevaju jedna u drugu (za to su potrebne transparentne boje). Motive je najbolje najprije skicirati na papir te ih potom prenijeti na zid.

Nešto drugačija šablonska tehnika

Šablone potrebne za ovu tehniku možete brzo i jednostavno izraditi sami. Potreban materijal obično je i tako već pri ruci. Radi se o kartonu koji možete pronaći u svakoj trgovini za gradnju i dom, a upotrebljava se za zaštitu podova kod građevinskih radova i bojenja. Osim toga, potrebna Vam je i samoljepiva traka od krepa, kojom ćete šablonu fiksirati. Što se tiče izbora boja, pokazale su se dobrima boje s jakim kontrastom, a moguća je i kombinacija više nijansi osnovne boje.

Nakon glađenja zidova, kao prvi sloj nanese se dobro prekrivajuće temeljno sredstvo u bijeloj boji. To je važno želimo li da boja na kraju ispadne doista izrazita. Kako biste postigli željeni rezultat, najprije nacrtajte skicu svih zidova, a potom na njih ucrtajte željeni uzorak u umanjenom obliku. Za razliku od konačnog izgleda, skicu možete mijenjati toliko puta koliko Vam bude potrebno da pronađete najbolju varijantu. Kada se konačno odlučite za određeni uzorak, potrebno ga je olovkom prenijeti na zid.

Kako biste crte olovke kasnije lakše odstranili, nemojte olovku previše pritiskati. Dovoljno je da se crte blago naziru.

Sljedeći je korak izrada dijelova šablone: komade kartona po dužini presavijte te ih otrgnite, primjerice, na rubu stola. Male nepravilnosti koje nastanu pri trganju daju ovoj tehnici poseban čar. Pojedine dijelove fiksirajte na zid uz pomoć samoljepive trake od krepa, i to 1 cm udaljeno od nacrtanih linija. Tako će kasnije od tankih bijelih linija nastati tipičan uzorak.

Potom možete odgovarajućom bojom obojiti polje za poljem, pri čemu će Vam skica opet biti od velike pomoći. Kada budete nakon toga odstranjivali šablone sa zida, morate paziti da ne oštetite svježe slojeve boje.

Osobito debeo nanos boje možete postići spužvom za bojenje. Kada se boja osuši, crte koje ste nacrtali olovkom obrišite gumicom ili pažljivo izbrusite komadom brusnog papira.

Mala abeceda samoljepivih traka:

Općenito, samoljepive trake za bojenje moraju biti vodootporne i iza sebe ne smiju ostavljati tragove.

Standardna samoljepiva traka od krepa upotrebljava se za rad u unutarnjim prostorima, kod kojih želimo postići čiste i ravne rubove.

Pomoću trake za lakove uspjet ćemo napraviti posebno ravne prijelaze i rubove.

Radovi na polukružnim oblicima i dekorativnim ornamentima zahtijevaju specijalnu samoljepivu traku za bojenje, koja se može lijepiti u krugu.

Za vanjske radove posegnite za samoljepivom trakom za bojenje, otpornom na UV-zrake.

Samoljepivu traku za bojenje potrebno je nalijepiti bez nabora te je čvrsto pritisnuti na zid. Jedino ondje gdje ljepilo dotiče podlogu boja ne može ući ispod trake. Samoljepive trake za krugove najprije snažno rastegnite jer će se tako traka jače prilijepiti na zid.

Kako bi boja na rubovima ostala čista, potrebno je samoljepivu traku odlijepiti ubrzo nakon što se premaz počne sušiti.


Natrag 1  -  2  -  3  -  4  -  5  -  6  -  7  -  8  -  9  -  10  -  11 Naprijed